Kurban Bayramı Geliyor. Etler nasıl pişirilmeli..
Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin saklama ve
pişirme koşulları büyük önem taşıyor. Bayramı hem lezzetli hem de
sağlıklı geçirmek için doğru et tüketiminin önemine dikkat çekerken,
etlerin pişirilmeden önce dinlendirilmesinin önemli olduğunu söylüyor.
Bayram
telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişip kırmızı et tüketimi
artıyor. Beslenme düzeninde oluşan bu değişiklikler uygun tedbirler
alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, tansiyon yükselmesi gibi
sorunlara neden oluyor. Pişirilecek etlerden maksimum lezzet almak
isteyenler ise çoğu zaman yanlış yöntemlere başvuruyor.
Kurban etinin bir süre bekletilmesi, ardından da közlenmiş hafif mangal ateşinde pişirilmesi gerekir
"Pişme sırasında kullanılan
kömürlerin odun kömürü olmasına dikkat edilmeli. Ağır maddeler içeren
kömürler, aşırı ateş, uzun süre ateşte tutma ve etlerin yakılmış halde
tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Mümkünse tadını da çok bozmadan
ilkel-vahşi bir tat da içermeyecek şekilde hafif alasulu, ama zarar
vermeyen baharatlarla zenginlendirilmelidir."
"Hipertansiyon hastaları
kurban etlerini en fazla 100 gram olarak tercih etmelidir. Miktar olarak
bu sınırı geçmemesini öneriyoruz. Etin tamamen yağsız, koyu siyah
taraflarını tercih edilmeli ve mümkünse dana eti tüketilmelidir. Ayrıca
mümkünse yağ ve özellikle katı yağ ilavesinde bulunulmamalı. İç yağ ve
iç organ yağlarının tüketimine karşıyız. Sulu yemeklerde zeytinyağı,
mısır özü yağı veya ayçiçek yağı tercih edilebilir"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder